Krémová polévka z pečené dýně a pečeného česneku

06.10.2017

Naplno propukla sezona dýní a jelikož už jsme "obyčejnou" krémovou polévku z dýně Hokaido dělali xkrát, tak jsem se protentokrát rozhodl ji trochu ozvláštnit. Dýni jsem před uvařením upekl v troubě společně s česnekem, který je pečený opravdu famózní.

U dýní obecně se na chvilku zastavím. Je jich spousta druhů a ještě mnohem víc je způsobů přípravy. Obsahují spoustu vitaminů a dalších prospěšných látek a je to typicky podzimní surovina, kterou i v těchto sychravých dnech můžete mít čerstvou. My dýně pěstujeme u ročičů eM na zahrádce a snad nikdy jsme neochutnali dýni z obchodu. Oblíbili jsme si v podstatě 3 druhy - dýni Hokaido, máslovou a muškátovou. Ochutnali jsme třeba i špagetovou a taky kompot z té obrovské (tuším, že se jmenuje příznačně Goliáš), ale ani jedna nás chuťově moc neoslovila.

Dýně Hokaido - může mít buď zelenou, nebo oranžovou barvu a kulatý tvar a jako jediná z dýní, které jsme dosud ochutnali, se dá jíst i se slupkou (nemusí se škrábat, stačí umýt od nečistot). Má docela velké jádro, které se musí vydlabat a tvrdší dužninu, což není na škodu, protože třeba při pečení se tolik nerozpadá. Semínka se dají opražit a jíst buď samostatně, nebo s nimi třeba ozdobit polévku. Tato dýně se pak dá využít všelijak - od krémových polévek (buď samotná, nebo v kombinaci s jinou zeleninou nebo brambory), přes kaše a pyré až po pečenou dýni třeba ve směsi k masu nebo samotnou k zeleninovému salátu (časem přidáme i recept).

Máslová dýně - má světle oranžovou barvu a hruškovitý tvar a na rozdíl od Hokaido se musí oškrábat až úplně na dužinu, výhoda je, že jadřinec není tak velký jako u dýně Hokaido a nachází se jen v širší části - z dýně je tak větší část jedlá. Má takovou jemnější a lehce nasládlou chuť a opravdu po tepelné úpravě chutná i voní trochu jako máslo. Také má oproti Hokaido poměrně křehkou dužinu. Využití je v podstatě stejné jako u dýně Hokaido a mně osobně chutná máslová dýně mnohem víc.

Muškátová dýně - zatím nejlepší dýně, co jsem kdy ochutnal, ale je to už asi 3 roky a od té doby už se nám nepovedlo sehnat semínka. Jedli jsme ji upečenou jen tak samotnou a máme ji ještě doma i zavařenou.

Tak a teď už se podíváme na recept na samotnou polévku.


Suroviny:

Polovina dýně Hokaido

1 neoloupaná palice česneku

Rostlinný olej

Sůl, pepř

Případně bylinky (např. tymián nebo saturejka)

Smetana

Divoké koření - 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy a 4 kuličky pepře


Postup:

Dýni nakrájíme na větší kousky (po vykrojení jádra se dá nakrájet na měsíčky), vyskládáme na plech, pokapeme olejem (my použili olej z vlašských ořechů), osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a promícháme. Celou neoloupanou palici česneku podélně rozřízneme, také pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme na plech k dýni. Plech pak vložíme do trouby rozpálené na 150 stupňů a pečeme dokud nejsou dýně a česnek měkké. Pak vyloupeme česnek ze slupky, společně s dýní naskládáme do hrnce, přidáme divoké koření a zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Pokud budete používat vývar, doporučuju slabší nebo naředěný, kvůli tomu, aby vynikla chuť dýně a česneku. 

Přivedeme k varu a nějakých 15 - 20 minut ještě vaříme na mírném plameni, aby se propojily chutě. Pak vyjmeme divoké koření a dýni s česnekem buď propasírujeme přes sítko, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak znovu přivedeme k varu a dle potřeby zredukujeme, abychom nemuseli zahušťovat moukou (tohle dělám opravdu strašně nerad). Na závěr přilijeme smetanu (podle množství polévky), ještě chvilku povaříme a můžeme podávat.

Můžeme podávat s krutony (já mám strašně rád máslové, ty se ale musí hned spotřebovat, pak už nejsou dobré) a opečenými dýňovými semínky. Ty můžeme upéct buď v troubě, nebo na sucho na pánvi.

Tuto polévku jsem dělal poprvé a nemohl jsem si ji vynachválit, díky upečené dýni a česneku má krásně plnou chuť. Tak vyzkoušejte a dejte nám třeba vědět, jak vám chutnalo :)

- eL -

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky