Od Potštejna po Českou Skalici aneb hodnocení restaurací z dovolené

10.09.2017

Jak už jsme psali v úvodu, o psaní blogu jsme poprvé uvažovali vloni po vynikajícím zážitku v restauraci v Jihlavně a šíleném zážitku v restauraci v Jindřichově Hradci. Už tehdy jsme přemýšleli, že bychom tímto způsobem hodnotili jídla a restaurace, a zde je první ochutnávka toho, na co se můžete těšit, kdy jsme pro vás zmapovali restaurace, ve kterých jsme jedli na naší dovolené na Rozkoši :)

Hotel/restaurace Praha, Potštejn - 8/10

První jídlo jsme absolvovali v restauraci hotelu Praha v Potštejně, který se nachází kousek od místního zámečku. Zaparkovat se dá úplně bez problému kousek od hotelu. Usadili jsme se na zahrádce a během chvilky u nás byl sympatický číšník s jídelním lístkem. Na oběd byl výběr buď z denního menu, které pravidelně obměňují, nebo ze stálého jídelního lístku. My jsme nakonec vybrali z denního menu, eM si dala kuřecí řízek s bramborovým salátem a já grilovanou sous-vide krkovici s restovanou cibulkou a vařeným bramborem.

U toho sous-vide se na chvilku zastavím. Vyslovuje se to SU-VI, žádné sjů vájd apod. Slovo pochází z francoužštiny a znamená ve vakuu. Touto metodou je maso pošíruje (úprava v horké vodě pod bodem varu) po mnoho hodin v plastových obalech bez přítomnosti vzduchu za stálé teploty.

Jídlo bylo docela dobré, žádný propadák, ale ani žádný gastronomický zážitek, takový lepší průměr. Obsluha byla také dobrá, občas jsem se musel smát, jak vyloženě číhali na hosty až si sednou, až dojí, dopijí a vmžiku byli u nich. Cenově to bylo v pohodě, jídlo (bez polévky) vyšlo na nějakých 110 Kč.



Bartoňova útulna, Peklo - 9/10


Další den jsme zavítali do restaurace Bartoňova útulna v Pekle. Restaurace je v krásné, dřevem obložené budově bývalého mlýna a moc se mi líbil i interiér, kde je zachováno mnoho původních prvků včetně velkých kachlových kamen a masivního dřevěného nábytku. Bylo ale teplo a my chtěli jíst venku. Zahrádka byla doslova obsypána lidmi, našel se ale volný stůl a za moment u nás byla obsluha s jídelním lístkem, i zde jsme si mohli vybrat buď ze stálého lístku nebo denního menu. Zvolili jsme opět z denního menu, eM halušky se zelím a uzeným, já hovězí guláš se špekovým knedlíkem a za cca 10 minut jsme měli jídlo na stole. 

Bylo krásně naservírované, my ho v rychlosti vyfotili a hned se do něj pustili. Jak guláš, tak halušky byly opravdu vynikající, knedlíky (i když bych si je představoval o něco bohatší) i halušky domácí, ta péče, kterou kuchař jídlu věnoval, byla opravdu poznat, takhle by to mělo vypadat všude :)

Cenově vyšlo jídlo lehce přes stovku, obsluha byla milá a usměvavá, na nic jsme dlouho nečekali. Pokud si chcete dopřát výborné jídlo v krásném prostředí, Bartoňovu útulnu vřele doporučujeme :)

Bowling & Pizzeria Rozzano, Jaroměř - 6/10

Po výletu do Ratibořic a okolí nás ještě večer čekal bowling, kam jsme zavítali se švagrem, švagrovou a synovcem. Ti koupili na slevomatu voucher na 2 hodiny bowlingu, 2 pizzy dle vlastního výběru a 30 minut laserové střelnice za nějakých 360 Kč.

Ze zkušenosti vím, že pokud je něco podezřele levné, asi to nebude nic moc, ale vzhledem k tomu, že jsem za celý den snědl jen pár koláčků (které byly výborné) ve mlýně v Ratibořicích, neměl jsem moc na výběr. Měl jsem opravdu hlad, takže jsem eM nechal pizzu, která byla v ceně voucheru, a sám si vybral z jídelního lístku, který byl opravdu rozsáhlý - přes 30 druhů pizzy, těstoviny, kuřecí maso, kotleta, panenka, saláty, smažené sýry... Mimochodem, byla to taková ta klasická "Itálie po česku", docela zvláštní ingredience u některých pizz (a téměř u všech gouda), Spaghetti alla Bolognese byly špagety s mletým masem a rajčatovou omáčkou, našel jsem tam tagliatelle s fazolemi a pórkem, smetana k obyčejným penne (pochybuji, že to byly vaječné nebo čerstvé těstoviny) apod... Na tu Itálii jsem prostě holt pes, a proč se mi zrovna tyhle věci nelíbily, si někdy vysvětlíme ve speciálním článku o italské kuchyni :) Po dlouhém zkoumání jsem zvolil gnocchi (čteme ŇOKY, ne gnoči, noči apod.) s kuřecím masem, špenátem, smetanou a paprikou kořením (neupsal jsem se - paprika koření, přesně takhle to bylo v jídeláku), která mě tam dost zarazila a ptal jsem se servírky, jestli je možné ji tam nedávat, protože do tohohle jídla opravdu nepatří. Nevím, jestli s ní "zdobili" okraj talíře nebo co s ní dělali, ale opravdu jsem ji tam nechtěl, slečna mi po krátké polemice naštěstí vyhověla.

Asi po půl hodině nám byla jídla přinesena, pizzy byly už od pohledu šíleně mastné a zasypané asi tak tunou sýra, gnocchi vypadaly docela v pohodě. Sice nebyly domácí, ale asi měli šťastnou ruku při vybírání v obchodě, byly dobře dochucené, takže tomuhle jídlu toho moc vytknout nemůžu, navíc, když je hlad..., určitě to znáte :)

Co se týče pizz, jak už jsem napsal, byly strašně mastné, navíc zasypané tunou sýra a ani těsto nebylo nic, co bych chtěl ještě někdy jíst, takže za mě pizza docela propadák.

Cenově to bylo docela přijatelné, obsluha se snažila, ale mohlo to být i lepší.

Chápu, že se restaurace chce profilovat jako italská, ale k tomu je nutná alespoň základní znalost italské kuchyně a pokud ji kuchař nemá, raději bych se do toho nepouštěl. Není totiž snad nic horšího, než si nějakou cizí kuchyni takříkajíc počeštit a vařit opravdu zvláštní kombinace surovin a chutí. Navíc se restaurace řídí typicky českým heslem hodně jídla za co nejnižší cenu, takže tuto restauraci bych podruhé určitě nenavštívil.

Cukrárna Zlatá pecka, Pecka - 9/10

Ačkoliv má tato rubrika sloužit hlavně k hodnocení restaurací, občas sem zařadíme i nějakou zajímavou kavárnu.

Pokud plánujete návštěvu hradu Pecka, rozhodně doporučujeme zastavit se i na náměstíčku v obci, kde se nachází cukrárna Zlatá pecka. Ta nabízí výbornou kávu z lokální pražírny (na chuti i vůni je to opravdu poznat), domácí zmrzlinu, u které si můžete vybrat z několika základů a příchutí a zmrzlinu připraví přímo před vašima očima. Nechybí pak ani prodej pochutin od místních malých výrobců.

Cenově je to samozřejmě o pár korun dražší, ale my nelitovali ani jediné koruny, kterou jsme zde utratili, opravdu to stojí za to. Takovýchto obchůdků by mohlo být mnohem víc :)

10/10 nedávám jen pro to, že v cukrárně bylo vše strašně zvláštně uloženo a slečny také nebyly úplně nejpříjemnější.

Hotel a restaurace U Dělové koule, Jičín - 10/10

Do Jičína jsme vyrazili po cestě z Pecky, jelikož to nebylo daleko a eM zde jedla před pár lety s kolegou a hrozně si to pochvalovala. Zahrádka byla plná a tak jsme se usadili vevnitř. Interiér je plný připomínek na Prusko-rakouskou válku a tak zatímco čekáte na jídlo, můžete si prohlédnout  dobové uniformy a zbraně nebo fotky. Přijeli jsme docela pozdě, takže z poledního menu toho už moc nezbývalo, ale nakonec jsme vybrali uzenou krkovici se švestkovou omáčkou s perníkem a rumem a opečeným bramborovým knedlíkem a já čerstvé špagety s rajčaty, bazalkou a mozzarellou a krůtím steakem.

Co k jídlu říct? Byla to fantazie. Špagety byly opravdu čerstvé, perfektně uvařené, krůtí steak šťavnatý, i eM si jídlo hrozně pochvalovala, i když se jí původně nezdála kombinace uzeného, švestkové omáčky a bramborového knedlíku :) Většinu surovin od zeleniny až po maso berou od místních producentů, nadto nás obsluhovala strašně milá slečna, a i když bylo jídlo o něco dražší (kolem 140 - 150 Kč), opravdu to stálo za to. Této restauraci nejde vytknout absolutně nic a proto dáváme 10/10.

Restaurace Bohatka, Česká Skalice, 5/10

Poslední restauraci, kterou jsme navštívili, byla mexická restaurace Bohatka v České Skalici. Bylo to první den mé nemoci, kdy se mi navečer udělalo líp, chtěli jet ještě pro něco do lékárny a měli jsme strašný hlad, tak jsme zapadli do první restaurace, kterou jsme viděli. Zvenku to nevypadalo úplně zle, ale zahrádka byla plná, tak jsme museli dovnitř. Interiér už pamatoval lepší časy, navíc tam nebylo ani nějak extra uklizeno. My ale měli vážně velký hlad, takže jsme tam zůstali.

Menu vypadalo, no, jak to říct, prostě šíleně... Mísila se v něm mexická kuchyně (samozřejmě takové to "Mexiko po česku"), těstoviny, ryby, navíc ta úprava, kdy každá stránka byla jinak barevná...

Nakonec jsme ale vybrali, já grilovanou panenku se šťouchanými brambory a omáčkou (už si nepamatuju jakou), eM pak tortillu.

Jídlo nám po chvilce donesli, panenka byla k mému velkému překvapení upečená ve větších kusech a byla krásně šťavnatá. Tím to ale haslo, protože jak panenka, tak omáčka a brambory byly absolutně bez chuti (omáčka samozřejmě z polotovaru nebo prášku), eM to měla to stejné v bleděmodrém. Prostě a jednoduše, na ukojení hladu to sice stačilo, ale to bylo tak vše. Když jsem náš zážitek s jídlem řekl servírce, která se alespoň ptala, jak nám chutnalo, omlouvala se a že prý jsme měli říct. Já ale pochybuju, že by s tím někdo něco udělal, maximálně by tam dali sůl a pepř, což jsem dost dobře zvládl sám u stolu. Když jsme vycházeli ven, stál ve dveřích kuchyně takový mladý klučina, tak se třeba ještě naučí jídla pořádně dochucovat, panenku uměl upéct opravdu výborně, ale bohužel jen upéct...

Takže aspoň za tu dobře upečenou panenku a za příjemnou obsluhu dáváme 5 z 10.

- eL -

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky