Pečená vepřová kýta s houbovou omáčkou a špekovým knedlíkem
S houbami se dá dělat strašná spousta věcí a jedna z nejlepších věcí, které můžete z hřibovitých hub udělat, je smetanová omáčka. A pokud si k ní uděláte nějaké dobré maso a domácí knedlík, máte perfektní, typicky podzimní jídlo :)

Suroviny
Maso:
Cca 1 kg vepřové kýty
Rostlinný olej (ideálně řepkový)
Sůl, pepř
Na knedlík:
200 - 250 g slaniny (lepší je koupit vcelku)
Lžičku sádla (pokud je slanina víc prorostlá, není potřeba přidávat sádlo)
6 starších rohlíků
400 g hrubé mouky
Hrnek vody
Hrst plocholisté (říká se jí také hladkolistá) petržele, NE KUDRNKY!
Sůl, pepř
Na omáčku:
Cca 500 g čerstvých hub
Rostlinný olej a máslo
250 ml smetany
Sůl, pepř
Postup
Maso:
Začneme s masem, protože to se bude docela dlouho péct a mezitím si můžeme udělat vše ostatní. Začneme s tím, že si troubu rozpálíme na nějakých 150 stupňů.
Pokud budete kupovat kýtu na pečení, klidně kupte nějakou prorostlejší a úplně nejlepší bude, když bude mít nahoře trochu tuku (říká se tomu tukové krytí), který se krásně vypeče a dodá masu šťavnatost a skvělou chuť.
Tuk nařízneme diagonálními řezy nejdřív z jedné a pak i z druhé strany, na povrchu nám vzniknou takové kosočtverce (pozor, abyste neprořízli až na maso, stačí trochu). Je dobré udělat hodně řezů, pak to jednak krásně vypadá a jednak to plní svůj účel. Pak pořádně osolíme a opepříme. Je dobré pak do naříznutého tuku sůl a pepř takříkajíc vmasírovat a zbývající sůl a pepř ještě masem vytřít.
Pak dáme do pánve rostlinný olej, rozpálíme a maso zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo a šťávy zůstaly uvnitř.
Maso pak vložíme do skleněné mísy na pečení tukem nahoru, přelijeme výpekem z pánve, přikryjeme pokličkou a pečeme cca 2 hodiny. Při pečení maso občas přeléváme šťávou, která se nám v míse udělá. Po uplynutí 2 hodin zvýšíme teplotu na 180 stupňů, maso odekryjeme, nahoru naskládáme pár plátků másla a pečeme ještě 20 - 30 minut.
Knedlíky:
Nejdřív si nakrájíme slaninu na kostičky a buď rovnou hodíme na rozpálenou pánev, nebo do ní ještě před vhozením slaniny dáme roztopit sádlo podle toho, jak bude slanina prorostlá. Mezitím si můžeme na menší kostky nakrájet rohlíky. Až bude slanina vyškvařená, necháme ji trochu zchládnout a poté do ní vhodíme nakrájené rohlíky a pořádně promícháme, aby dobře natáhly tuk. Do velké mísy dáme mouku, kterou osolíme a opepříme (soli se nebojte dát víc, jinak budou knedlíky bez chuti), přidáme vodu, tukem nasáklé rohlíky, slaninu a hrst petržele a vymícháme těsto. To pak necháme cca 15 - 20 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Po uplynutí potřebné doby si namočíme ruce v ledové vodě a z těsta vytvarujeme menší koule. Ty pak vaříme cca 10-12 minut ve vroucí pořádně osolené vodě. Po vyjmutí je buď natrháme, nebo nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny, záleží na vás.
Omáčka:
Houby si nakrájíme na silnější plátky, menší kousky stačí na poloviny nebo čtvrtiny. V hlubší pánvi nebo woku si rozpálíme rostlinný olej spolu s máslem a přidáme nakrájené houby. Chvilku restujeme, pak houby osolíme a opepříme, můžeme přidat třeba i tymián, který se k houbám skvěle hodí. Houby po chvíli pustí vodu (pokud se nám budou přichytávat, můžeme trošičku podlít vodou), tu necháme skoro všechnu odvařit a přilijeme smetanu. Necháme ještě pár minut povařit společně, případně zredukujeme na potřebnou hustotu, a můžeme odstavit.
Servírujeme tak, že si na talíř dáme nakrájený nebo natrhaný knedlík, přilijeme omáčku a na ni dáme na plátky nakrájené maso, které, pokud dodržíte postup, bude jako dort :)