Sekaná z čerstvých hub

19.10.2017

Přináším vám další recept na ne úplně tradiční houbový pokrm, který můžete jíst studený i teplý, tak jako klasickou sekanou. Takže pokud jste se právě vrátili z lesa, stojí před vámi košík hub a přemýšlíte, co z nich ještě vytvoříte, jste tu správně :)

Pokud máte svůj oblíbený recept na přípravu sekané, můžete do něj jen přidat povařené houby a houbová sekaná je hotová. Ukážu vám, jak ji připravuji já. Za normálních okolností ingredience nevážím ani nepočítám, prostě to dávám od oka a dle dosavadních zkušeností, ale tentokrát jsem si vzala váhu a poctivě jsem vážila a zapisovala.


Potřebujeme:

cca 700 g čerstvých tvrdých hub (co jsou tvrdé houby, se můžete dočíst v receptu na Houbovou paštiku)

700 g mletého vepřového

2 vejce

1/2 cibule

pár hrstí strouhanky

sůl, pepř

trochu sádla na smažení

voda na podlití hub


Postup:

Zvážené a očištěné houby nastrouháme na hrubém struhadle. Ve větší pánvi rozpustíme sádlo, přidáme houby, pár minut je smažíme a promícháváme. Pak podlijeme vodou, osolíme, opepříme, občas vařečkou promícháme a necháme dusit. Když se houby začnou přichytávat, podlijeme opět troškou vody. Vaříme aspoň 10 minut, pak odstavíme a necháme úplně vychladnout.

Dál si připravíme mleté maso - my si ho meleme sami, nejlépe plecko - a přidáme do něj houby, rozklepneme dvě vejce, nakrájíme na jemno půlku cibule, osolíme, opepříme a celé promícháme. Vzniklá směs bude poměrně tekutá, takže ji zahustíme strouhankou, raději opatrně po troškách, ať z toho nemáme houbovo-masovou veku :). Výsledná hmota určitě nemusí být příliš hustá, protože ji vyklepneme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy na biskupský chlebíček (takový ten kvádr) a nemusíme se starat o to, jestli se nám při pečení sekaná nerozteče na placku.

Formu šoupneme do předem vyhřáté trouby na cca 200 °C a pečeme, dokud nebude hotovo. Tady se přiznám, že prostě čas neumím hlídat... i když se sebe víc snažím a koukám na hodiny v okamžiku vkládání formy do trouby, stejně ten čas začátku pečení zapomenu :) ale tipuju to na takových 40 minut, dokud povrch nezačne tmavnout a při zkoušce špejlí se nic nelepí.

S výslednou dobrotou lze nakládat více způsoby, stejně tak jako s klasickou sekanou. Můžete ukrojit plátek a vložit jej studený do chleba a třeba vzít s sebou na svačinu na výlet, nebo třeba na způsob čevabčiči - teplé s bramborem, hořčicí a cibulí. Dobrou chuť!

- eM -

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky