Šípková marmeláda

26.10.2017

Byla jednou jedna šípková Růženka....tuhle pohádku znáte určitě všichni. A věřte, že jestli chcete mít domácí šípkovou marmeládu, budete se občas cítit jako zachránci Růženky, kteří se snažili proklestit hustou šípkovou houštinou, protože budete mít popíchané nejen ruce. A nutno dodat, že sběrem šípků několikahodinová akce ještě nekončí, ale výsledek fakt bude stát za to.

O výrobě šípkové marmelády jsem přemýšlela už dávno, ale po přečtení mnoha návodů na internetu jsem se toho docela bála a odkládala to na "někdy". Není to jako výroba jahodové marmelády, která vám od sběru po závěrečném mytí nádobí zabere hodinku a půl maximálně. Šípková marmeláda je anabáze čítající pěknou chvíli sběru šípků, umývání, rozvaření šípků a pasírování, opětovné vaření, plnění... a toho nádobí! Takže jsem si usmyslila, že toho nasbíráme co nejvíc, ať mám několik skleniček a nemusím příští rok dělat novou. Ale uvidíme, jak dlouho u nás bude zabydlená a jestli náhodou za rok nepůjdeme znovu :)

Suroviny píšu podle toho, kolik šípků se nám podařilo shromáždit, poměr si upravte podle svého množství.


Na výrobu 9 skleniček potřebujeme:

3700 g šípků

asi 3 litry vody

1 kg cukru

konzervant na marmeládu

1 jablko

1 lžíce kyseliny citronové

Odšťavňovací mlýnek

Několik hodin času :)


Jdeme na to:

Šípky sbírejte za suchého počasí, nejlépe před prvními mrazíky. Nevím proč, ale všude to píšou :). Vybírejte jen ty tvrdé a zdravé šípky, nejlepší je už při sběru trhat šípky bez zelených stopek. Bubáky nás nezajímají, jen ty okvětní lístky, co zůstanou na špičce plodu, ale ty stejně budeme vybírat při umývání.

Když přijdeme domů, šípky propereme ve vodě a vybereme všechny lístky, co se nám na šípky nalepily nebo ještě zůstaly na plodech. Podle většiny receptů teď nastává několikahodinové půlení šípků a vybírání semínek, ale na tohle bych neměla nervy, takže jsem zvolila druhou variantu - použití odšťavňovacího mlýnku.

Ale nejdříve dáme čisté celé šípky do velkého hrnce, zalijeme je vodou a povaříme do změknutí, tak půl hodinky. Potom po částech i s vodou šípky rozdrtíme, já si pomáhala šťouchadlem na brambory, konzistence by měla být nějak takto:

A tuhle směs pak postupně proženeme přes odšťavňovací mlýnek. Nezkoušejte tam dávat jen samotné vařené šípky bez vody, protože vám do odtokové misky nic nepoteče, jen vám bude vyjíždět dlouhý suchý had vypadající tak trochu jako párek (svým bezmasým složením podobný tomu z Kostelce :). S pěchováním mlýnku a udusáváním si pomáhejte lžící, jde to pak líp. Ani tak tahle fáze nebude rychle hotová a zabere poměrně dost času.

Mně z množství 3700 g celých šípků vzniklo 2500 g protlaku barvou připomínající kečup, samozřejmě záleží na množství vody, které proženete spolu s šípky odšťavňovačem. Protlak dáme do hrnce, ve kterém jsme zvyklí marmelády vařit, přivedeme jej k varu a přidáme cukr. V receptech se uvádí, že poměr protlaku k cukru má být 2:1 (tj. na 1000 g protlaku 500 g cukru), ale zdál se mi protlak už dost sladký, takže jsem přidala o něco méně cukru než polovinu, dala jsem tam 1kg.

Do marmelád přidávám i špetku konzervantu na marmelády a zavařeniny, vždycky jen špetku, zatím se mi nikdy žádná nezkazila - teda pokud nepočítám otevřenou zapomenutou v lednici :). Ve špajzu nebo sklepě neotevřená marmeláda fakt nikdy žádná.

Ještě tam přidáme lžíci kyseliny citronové. A protože je směs poměrně tekutá, je třeba přidat i něco na zahuštění. Někde jsem vyčetla, že jablko obsahuje pektin, takže jsem tam jedno nastrouhala a ještě několik minut povařila. Tentokrát jsem sbírala pěnu z povrchu, u jiných marmelád ji tam nechávám a nikdy to žádné neuškodilo. Máme hotovo a můžeme směs plnit do čistých sklenic.

Tady mám pro vás jednu vychytávku, kterou používám při výrobě všech marmelád. Při plnění sklenic naběračkou je marmeláda vždy všude kolem, i když se sebevíc snažíte - na lince, na sklenicích, vše je pak upatlané a lepivé... naučila jsem se z hrnce ještě vřelou tekutou marmeládu přelívat postupně do litrové plastové odměrky z Ikey, která má zobáček (už ji nevyrábí, ale mají skleněnou ze žáruvzdorného skla, takže by měla posloužit stejně), a z ní pak pohodlně marmeládu lít do skleniček.

A teď už zbývá jen skleničky zavíčkovat - dělám to tak, že na levou ruku si navléknu chňapku, do ní chytnu horkou skleničku, a pravou rukou zaklapnu víčkem a utáhnu - a pak otočit dnem vzhůru a položit třeba na prkénko. Sklenička musí být důkladně uzavřená, protože by vám při otáčení mohla marmeláda vytéct ven a čištění fakt není sranda, už se mi to podařilo :). Po pár minutách, kdy se jakoby přicucne víčko, skleničku otočíme zase zpátky a necháme vychladnout. Když zapomenete skleničku vrátit, nevadí, buď časem sjede dolů ke dnu, nebo pokud máme marmeládu hodně hustou, tak tam holt zůstane a bude vám levitovat, pár jich tak taky mám :).

Takže dobrou chuť, užijte si šípkovou marmeládu, můžete ji mazat na chleba s máslem, na palačinky, nebo ji třeba použít na slepení vánočního cukroví, ale taky jako základ na šípkovou omáčku, kterou se chystáme v nejbližší době udělat. A pokud máte rádi ovocné jogurty, můžete ní stejně jako já dochucovat bílý jogurt a třeba přidat nějaké oříšky a sušené ovoce - vuala, snídani nebo svačinku máte hotovou.

- eM -

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky